Carnavalsvereniging De Deurdouwers


Je ziet ze lopen, vrouwen met medailles om en mannen dan weer met steken op. En waarom zijn niet alle steken hetzelfde? En waarom heeft de een andere steek op dan de ander terwijl ze bij dezelfde vereniging zijn. Het heeft allemaal een symbool binnen onze vereniging, iedere steek en medaille. Dus bij deze een korte les; ”Hoe zit dat nou bij de Deurdouwers”.
 

De Algemene leden...

staan aan de basis van de Deurdouwers, onze steunende leden zoals u. Hoewel algemene leden over het algemeen geen directe taak binnen de Deurdouwers hebben, zijn ze wel erg belangrijk en hebben direct invloed op de vereniging. Zij benoemen de leden dan de Senaat…..
 

De Senaat...

is het actieve deel van onze vereniging. Vanuit commissies verzorgen, regelen en organiseren ze alles rondom carnaval. We noemen de Senaat ook wel eens het Algemeen Bestuur en ze zijn te herkennen aan de verenigingsmedaille en voor de mannen ook aan de zwarte pakken en de blauwe steken met zilveren ornamenten. Senaatsleden organiseren alles rondom het carnaval en hebben stemrecht voor het kiezen van de nieuwe Prins, de Voorzitter en het Dagelijks Bestuur……
 

Het Dagelijks bestuur...

regelt de dagelijkse gang van zaken voor de vereniging en bestaat uit onder andere de voorzitter, secretaris, penningmeester en een aantal ondersteunde bestuursleden. Als Senaatsleden dragen ze natuurlijk het zwarte pak en de medaille, maar daarnaast dragen de mannen ook een steek met goudkleurige versieringen.
 

De Raad van Elf...

zijn als het ware de Raadsheren van de Prins zijn. Zij begeleiden hem overal en ondersteunen waar mogelijk. Ze staan symbolisch bij met Raad en Daad. Waar de Prins is, daar zul je vaak ook de Raad zien. De Raad van Elf is goed herkenbaar aan de sierlijke grote zwarte steken met zilveren versierselen die lijken op een prinsensteek. De Raad benoemd uit hun midden een President……
 

De President...

is naast de leider van de Raad van Elf ook de persoon die zorgt dat alles in goede banen wordt geleidt met carnaval voor Raad en Senaat en coördineert wie waar en wanneer moet zijn. De President is herkenbaar aan een Raadssteek met iets meer versieringen. President steunt daarnaast ook de Adjudant…..
 

De Adjudant...

is de rechterhand van de Prins. De Adjudant coördineert het hele jaar de gang van de Prins en regelt uittredens naar bijvoorbeeld andere verenigingen. Tevens verzorgt hij het vervoer voor het Prinsenkabinet zodat de Prins zich daarover geen zorgen over hoeft te maken. De Adjudant is te herkennen aan een wat afwijkende steek. Het is een rechte zwarte steek met zilveren versierselen. De Adjudant waakt ook over het wel en wee van de Pages of Hofdames…..
 

De Pages of Hofdames...

begeleiden de Prins in het feestgedruis en zijn niet altijd senaatslid. Zij letten op het tenue en veren van de Prins en slepen de Prins door zware en moeilijke momenten heen. Daardoor zijn ze steun en toeverlaat voor de Prins….
 

De Prins...

is natuurlijk de boegbeeld van de carnaval en wordt elk jaar uit de Millingse bevolking gekozen door de Senaat. Iedereen kan Prins of Prinses worden. De stemming is volledig anoniem en voor de hele vereniging een grote verrassing op de pronkzitting. De Prins is de baas van Boemelgat en rijdt door het dorp op zijn eigen praalwagen en strooit snoep, gaat naar de zieken, ouderen en kinderen toe en zorgt voor feeststemming als hij in de zaal is. Hij heeft een eigen steek op waaruit grote veren van een koningsfazant steken. Als enige bij de Deurdouwers draagt hij cape, de grote prinsenketting en zwaait met de scepter. Met een persoonlijke onderscheiding riddert hij omstanders tot zijn orde. Tot nu toe zijn er alleen nog maar Prinsen geweest in Boemelgat. Bij grote gelegenheden wordt de Prins soms ook begeleidt door de Dansgardes……
 
 

De Dansgardes...

van de Deurdouwers bestaan uit Little G’s, Move en Boost in verschillende leeftijden vanaf 5 jaar. Wanneer ze voor de Prins optreden worden ze ook wel eens de PrinsenGarde genoemd. Al vanaf. Naast het dansen tijdens de Pronkzitting en carnaval dansen ze ook bij danstoernooien van de DFN (Dans Federatie Nederland) waar ze regelmatig met de hoogste plaatsen aan de haal gaan. De Dansgardes worden getraind door eigen trainsters in de mooie Reinhal van de Deurdouwers. Veel van de trainsters zijn vrijwilligers…..
 

De vrijwilligers...

zijn onmisbaar. Zij helpen de Senaatsleden met het organiseren van b.v. de pronkzittingen, het Blagenbal, Jeugdcarnaval o.a. op de scholen, de Optochten, Dansgardes, de Wagenbouw, het Boemelbuukske, de Rommelmarkt, de Koningsdag en nacht, de Bingo enzovoort….enzovoort. Vrijwilligers zijn geen Senaatslid maar vaak wel Algemeen lid…..